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網紅店都執!30元一碗的網紅麵館賣不動了,割唔到後生人韭菜。#粵語 #粵語新聞 #倒閉

4 個月前
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(基於 PinQueue 指標)
30元一碗嘅網紅面,後生人食唔落咗!
有人講,魔都上海總在造神,「逼格」之神。
唔理乜野品類只要到咗上海,就算賣得再貴亦有人排隊瘋搶。
6200元/杯嘅天價咖啡,引得唔少網紅前去打卡。
半顆皮蛋,兩條菜心搭配少少豬油渣,打住中餐日作嘅名號就能狂賺2000。
98元一隻嘅生吐司,一日可以賣出1200隻,最高能被黃牛炒到300元。
但有時候,封神和毀神不過一瞬間。
呢兩日,#一碗30元嘅網紅麵館賣不動咗#嘅話題登上微博熱搜,引發唔少網友共鳴。
曾在上海風靡一時嘅網紅麵館,過得相當慘澹,用一句總結就系:邊開邊倒,倒得還比開得多。
巔峰時期曾開遍咗成個上海嘅家有好面,上個月清盤清算。
曾經千店規模嘅五爺拌麵,一年執笠咗近600家;
預計2023開1000家嘅陳香貴,從巔峰時期嘅237家,關到僅剩191家;
計劃開店100家嘅張拉拉,營業門店僅剩56家。
要知道兩年前,距地還被稱為「時代嘅新風口」,一碗麵估值70億。
資本寵愛嘅網紅麵館,點解討好不咗後生人?
過去幾年,麵館在資本大佬眼裡嘅受寵程度,僅次於奶茶店和咖啡店。
紅杉、騰訊、高領都排隊送錢,網紅拉麵們6年獲得咗18輪融資,價值超過25億元。
2020年2月才面世嘅陳香貴,門店不足10家時就吸引咗3億融資。
在資本嘅力捧下,陳香貴1年就新開咗170家店,花費超2億。
其創始人姜軍曾自豪表示:在飲食直營品牌入邊,開店速度比我哋快嘅只有麥當勞、肯德基。」
張拉拉連續獲得3輪融資,遇見小面、五爺拌麵等品牌也均在半年內連融兩輪。
有咗資本加持嘅新貴們,唔單只店面快速擴張,估值亦系狂飆。
最風光嘅時候,馬記永、陳香貴估值超過10億元,遇見小面估值達30億元,老大佬和府撈麵更系飆到70億元。
就連拉麵師傅都成咗行業里最緊俏嘅資源,一大批拉麵師傅從甘肅大遷徙到上海。
資本不捧無用之人,平平無奇且爛大街嘅麵館,有乜野魅力呢?
網紅麵館受寵嘅最大底氣,就系愛吃麵嘅中國人。
在2020年全國嘅300萬家快餐店中,有4成都系麵館,睇得到麵食在中國飲食市場嘅受歡迎程度。
陳香貴嘅創始人姜軍系飲食界老炮,開麵館之前瞄準嘅系酸菜魚賽道。
他偶然間發現,隔離賣拉麵嘅比酸菜魚賣得好,於系果斷把兩家酸菜魚店改為拉麵店。
比起酸菜魚,拉麵嘅准入門檻更低、標準化程度更高,更岩做連鎖。
其次網紅麵館拉高咗逼格,有爆款潛質。
中國線下有40萬家麵館,其中20萬家系蘭州拉麵,但系一直處於有品類無品牌嘅狀態。
網紅麵館一出現,唔單只讓蘭州拉麵有咗姓名,還提升咗一個檔次。
一般嘅蘭州拉麵,都系開在街道邊,為咗去掉品類本身嘅土氣,網紅麵館都把店開在高端嘅商場或者購 物中心。
以陳香貴為例,其7成嘅門店都系購 物中心,淨返嘅3成在寫字樓、醫院、仲有地鐵站。
除咗地理位置,網紅麵館嘅裝修也很符合後生人嘅口味。
陳香貴系國潮風,馬永記則系簡約風,乍一睇更像系一家偏時尚嘅日式居酒屋。
在網紅麵館嘅潮流下,吃麵也能變成一種時尚,吸引唔少後生人排隊打卡。
高逼格嘅大招在網紅店發育期嘅威力巨大,對資本也極具誘惑力。
金沙江創投創始人朱嘯虎講,「中國嘅麥當勞、肯德基,就系蘭州拉麵。」
從呢句話能睇出,資本對蘭州拉麵寄予厚望。
但如此火熱嘅賽道,網紅麵館活得卻唔系很好。
最明顯嘅系,曾紅極一時嘅「麵店新貴」們,最後一次融資都停在2021年。
冇資本輸血嘅新貴們,只能瘋狂關店。
據餐寶典最新監測數據,五爺拌麵嘅閉店率高達41.8%,系飲食平均水準嘅兩倍。
張拉拉門店嘅關店率高達43.75%,陳香貴除咗大本營上海,其它地區嘅門店也 一家接一家刪門。
網紅麵館越來越不受寵嘅原因系,算錯咗兩筆賬。
第一筆賬,難以下調嘅高成本。
陳香貴嘅品牌宣傳片裡,有一句廣告語,「陳香貴蘭州牛肉麵,唔系刺客嘅蘭州牛肉麵」。
再點洗腦,消費者仍然被價格刺痛。
陳香貴最便宜嘅一款面系28元,馬記永則系26元一碗,而張拉拉嘅牛肉麵最低也要26元一份。
其實陳香貴等網紅麵館賣得貴一點不稀奇,因為它嘅成本在那擺着。
飲食成本主要由原料、租金、人工等構成,但系呢個幾項都系拖網紅麵館價格嘅後腿。
在上海等一線城市嘅商場裡,開一家直營店嘅成本在100萬元左右,屬於重資產嘅商業模式,單系租金呢一項,就把麵館拖得夠嗆。
為咗提高逼格網紅麵館嘅原料成本也居高不下。以陳香貴為例,其宣傳麵粉、辣子、煮肉熬湯調料都從蘭州空運到上海嘅。
除此之外,中式麵館最大嘅賣點手工拉麵,就決定着佢哋在拉麵師傅上嘅成本,比其他快餐店要高嘅多。
第二筆賬,品牌賣點冇壁壘。
開在商場裡嘅網紅麵館清楚知道自己嘅競爭對手,系商場裡動輒上百嘅烤魚、火鍋。
和呢啲產品比,三十幾元嘅網紅拉麵,相當有性價比。
在面對消費者吐槽價格時,陳香貴CMO李楊才表示,吃陳香貴嘅客戶,唔會因街邊店價格便宜而被轉化。
問題系較高嘅價格和高檔嘅場景,讓消費者對30元嘅拉麵亦會有更高嘅期待。
但網紅麵館嘅產品口味卻成咗短板。
五爺拌麵嘅評論區有大量用戶吐槽「面難吃」;
和府撈麵評論區中出現較多嘅則系「性價比低」和「工業味道」;
在張拉拉和陳香貴嘅評論區,也充斥着大量「面不正宗」、「牛肉湯,香精味太重嘅評價。
高端化唔系原罪,而系消費場景和價格嘅不匹配,讓消費者感覺不值。
價格只係數字,貴則系感受,核心系值不值。
越系傳統嘅品類,越難吃網紅那一套
第一年吃盡紅利,兩年穩定發展,三年就撐不下去。
呢個網紅店嘅魔咒,正在擴展到更多傳統賽道,比如新中式饅頭、炸串品類、貝果等品類。
上海一家定位精品高端烘焙嘅品牌,叫Dikka Bakery,開業當天人滿為患,需要排2個個鐘嘅隊伍,結果唔到五個月就執笠關店咗。
今年一窩蜂開嘅新中式饅頭店,把饅頭賣到32元一個,但唔少品牌從當地網紅打卡點到刪門,只用咗半年時間。
6月份在上海掀起一場「貝果大戰」,拼開店、拼顏值、拼故事,但三個月後,曾開張營業10分鐘就開始限流嘅「紐約貝果博物館」,已無人問津。
那呢啲中式麵館品類升級嘅路,就走不通咗嗎?梗系唔系。

數據顯示,消費者在揀中式麵館時,最關注嘅系味道,其次系口碑和價格,呢三個分別占比73.9%、62.0%及54.9%。
好多人去麵館唔系奔着華麗裝修和新奇產品去嘅,只係想吃一碗熱騰騰嘅麵條。
在呢種情況下,更具吸引力嘅價格和應有嘅質量,才系王道。
想抓住消費者嘅心,還得注重麵條嘅品質口感和性價比,用產品爆款來抓住消費者嘅胃。
漢堡賽道里有塔斯汀;炒菜快餐里,有老鄉雞、拉麵賽道里亦都唔再系日式拉麵稱王。
吉野家旗下嘅「花丸烏冬麵」舊年退出中國時表示,無法和便宜嘅中國面打價格戰。
靠日式拉麵爆紅嘅味千拉麵賣不動咗,連年蝕本,不得以開拓咗燒烤業務。
中式快餐發展初期,資本睇好中國快餐與洋快餐一較高下嘅巨大潛力,品牌則藉助資本嘅力量快速占領市場份額,鞏固地位。
只係後期中式麵館想要翻身,仲需要在爆品支撐下,有自己嘅造血能力。
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